Lys uten palmeolje

Tenn levende lys uten å bekymre deg for regnskogen. Regnskogfondet gir deg oversikten.

Stearinlys ligger ut over et bord

Mange levende lys er helt uten palmeolje.

Vi nordmenn er glade i å tenne levende lys, enten det er til jul, påske eller hverdags. Det selges 40 millioner stearinlys i norske dagligvarebutikker bare i desember. Ulempen er at mange lys inneholder vegetabilsk olje, enten av palmeolje eller soya, noe som fører til at vi bidrar til å brenne ned regnskogen. Palmeoljeindustrien er som kjent hovedårsaken til at regnskogen raseres i hurtig tempo i Indonesia og Malaysia. I tillegg er soyaproduksjon årsaken til at store skogområder blir ødelagt i Sør-Amerika.

Styr unna palmeolje, soya og parafin

Skal du være miljøbevisst bør du også styre unna lys laget av fossilt brensel, som parafin. Parafin er utvunnet fra råolje og slipper ut klimagasser ved brenning. Hvert år brenner vi nordmenn parafinlys tilsvarende utslippene fra 11 000 biler.

Dersom du vil begrense klimagassutslippene ved brenning av lys, er Svanemerkede lys et alternativ for forbrukerne siden det stilles krav til bruk av kun fornybare ressurser. Svanemerket tillater hverken palmeolje, soya eller GMO i Svanemerkede lys. Lys laget av bivoks er også et miljøvennlig alternativ.

Du kan også begrense bruken av stearinlys ved å velge lys med lang brenntid. Brenntiden er ofte avmerket på emballasjen.

Her finner du lys uten palmeolje, soya og parafin.

Svanemerkets hjemmesider finner du en oversikt over steder der du får tak i palmeoljefrie og miljøvennlige stearinlys.

Ikke la palmeoljeindustrien ødelegge regnskogen!