Lys uten palmeolje

Nå kan du tenne levende lys uten å bekymre deg for regnskogen. Regnskogfondet gir deg oversikten.

Stearinlys ligger ut over et bord

Mange levende lys er nå helt uten palmeolje.

Vi nordmenn er glade i å tenne levende lys, enten det er til jul, påske eller hverdags. Ulempen er at mange lys inneholder vegetabilsk olje, enten av palmeolje eller soya, noe som fører til at vi bidrar til å brenne ned regnskogen. Palmeoljeindustrien er som kjent hovedårsaken til at regnskogen raseres i hurtig tempo i Indonesia og Malaysia. I tillegg er soyaproduksjon årsaken til at store skogområder blir ødelagt i Sør-Amerika.

Styr unna palmeolje, soya og parafin

Skal du være miljøbevisst bør du også styre unna lys laget av fossilt brensel, som parafin. Parafin er utvunnet fra råolje og slipper ut klimagasser ved brenning. Hvert år brenner vi nordmenn parafinlys tilsvarende utslippene fra 11 000 biler.

Dersom du vil begrense klimagassutslippene ved brenning av lys, er Svanemerkede lys et alternativ for forbrukerne siden det stilles krav til bruk av kun fornybare ressurser. Svanemerkede lys kan i teorien inneholde palmeolje, men fordi det stilles strenge krav blant annet til sporbarhet, har dette i praksis ikke vært vanlig.

Takk for at du velger palmeoljefrie lys!

Hva med å bli regnskogvokter?

Opp til 100 prosent palmeolje

I 2014 gjennomførte Regnskogfondet en undersøkelse av bruken av palmeolje i levende lys som selges hos noen av de vanligste butikkjedene i Norge for å gjøre det lettere for deg når du skal kjøpe lys.

Av 18 butikkjeder var det hele 14 som oppga at de selger lys med palmeolje. To aktører unnlot å svare på vår undersøkelse.

Den aktøren som selger desidert flest lys her til lands er IKEA, med sine 101,5 millioner lys i året. Blant de fem største aktørene finner vi også Nille, Norgesgruppen (med butikker som Kiwi, Meny og Joker), og Rema 1000. Felles for alle fem var at de i 2014 hadde lys med til dels store mengder palmeolje i varesortimentet sitt – opptil 100 prosent.

Flere aktører – deriblant IKEA – oppga at palmeoljen som brukes er RSPO-sertifisert eller støtter bærekraftig produksjon. Dette er et steg i riktig retning, men gir ingen garanti for at palmeoljen som brukes ikke har bidratt til avskoging. Gladmeldingen er at flere kjeder oppgir at noen av lysene som selges i butikk ikke inneholder den miljøskadelige vegetabilske oljen.

Ett år etter undersøkelsen melder i tillegg Rema 1000 at de har ryddet opp i butikkhyllene og tilbyr nå levende lys helt uten palmeolje. Også Clas Ohlson har tatt grep og fjernet palmeolje, soya og parafin fra alle telys og jobber nå med utfasing i resten av lysene sine.

Ikke la palmeoljeindustrien ødelegge regnskogen!

Ja, jeg vil bli regnskogvokter!