Anbefalinger for deg som liker regnskog og film

Kos deg og blik klokere med våre film- og serieanbefalinger. Selvsagt er handlingene plassert i regnskog (eller noe som ligner).

The Territory (2022) Dokumentar

"The Territory" viser Uru-eu-wau-wau-befolkningens kamp mot avskogingen i den brasilianske Amazonas. Du finner filmen på Disney+


Avatar - The Way of Water (2022) Drama/Action

Marinesoldaten Jake og Na'vi-folket er tilbake i denne oppfølgeren. Jake har slått seg til ro og stiftet familie på planeten Pandora, men akkurat da du trodde at alt var fryd og gammen, så er planeten truet på nytt. Filmen byr på de samme vakre bildene som forgjengeren. Du finner den på Disney+, Viaplay, Apple TV, TV2 Play og Google Play


Avatar (2009) Drama/Action

Avatar er historien om den handicappede marinesoldaten Jake som reiser til den fjerne planeten Pandora og oppdager at grådige krefter planlegger å drive bort Na'vi-folket fra skogområdene deres for å utvinne et verdifullt ressurs som finnes der. Ringer en bjelle, ikke sant? Jake må velge side, og en episk kamp for planetens framtid begynner. Avatar har banebrytende visuelle effekter og er et nydelig skue.
Du finner den på strømmetjenestene Disney+ og Viaplay.


Stå på Diego! (2005) Barneserie

Her er noe for de aller minste. Diego er en ung peruansk gutt som drar på eventyr og redder dyr i regnskogen. Serien er på 80 episoder, og ungene lærer samtidig om dyrene de møter.
Tilgjengelig på norsk på Viaplay.


Ainbo- Amazonas' vokter (2021) Barnefilm

Ainbo er en glad og aktiv jente født og oppvokst i en landsby i Amazonas dypeste jungel. En dag oppdager hun at skogen- den dyrebare regnskogen- er truet av ødeleggelse fra grådige mennesker som vil hugge den ned! Ved hjelp av beltedyret Dillo og tapiren Vaca, legger hun ut på en reise for å søke råd og hjelp fra den aller mektigste i Amazonas- den gigantiske skilpadda Motelo Mama. Veiledet av Motelo Mama og med hjelp av sine klønete venner Dillo & Vaca er Ainbo fast bestemt på å redde jungelen og folket sitt før det er for sent. Tilgjengelig på Google Play, Apple TV og YouTube


Nysgjerrig på bøker med regnskog som tema?


The Last Forest (2021) Dokumentar

I denne poetiske og vakkert fotograferte brasilianske dokumentarfilmen skildrer regissør Luiz Bolognesi yanomamienes kamp for å overleve, og sammen med sjaman Davi Kopenawa Yanomami gjenforteller han noen av deres mest sentrale myter. THE LAST FOREST er en intim og gripende skildring av et eldgammelt levesett som trues av kapitalismens hvileløse jakt på profitt, og av et tradisjonssamfunns forsøk på å ivareta sin kultur samtidig som de aksepterer sin plass i en større verden. Tilgjengelig på Netflix


A Life on Our Planet (2020) Dokumentar/Natur

Sir David Attenborough har laget et vitnesbyrd over forandringene han har sett i løpet av sitt 50 år lange karriere som naturformidler i denne sterke dokumentaren som er tilgjengelig på Netflix. Han advarer mot hva som kan skje dersom vi fortsetter som nå og forteller hva som skal til for en bærekraftig framtid. Tilgjengelig på Netflix.


Our Planet

Our Planet (2019) Dokumentar/Natur

En fersk BBC-produksjon som er tilgjengelig på Netflix. Legendariske Sir David Attenborough er fortellerstemmen i dette dypdykket i våre økosystemer og biomangfold. Sir David formidler sin lidenskap for naturens verden samtidig som han tar for seg hvordan klimaendringene påvirker naturen og dyrene. Serien er på 8 episoder, hvorav ett er viet regnskogen og det fantastiske artsmangfoldet der. Fantastisk cinematografi og unike bilder. Anbefales på det varmeste.


The Mission

The Mission (1986) Drama

Premiert klassiker med Robert De Niro og Jeremy Irons. Året er 1750. En jesuittprest og en omvendt slavehandler forsøker å verne en isolert søramerikansk stamme som trues av slaveri når området de bor i overføres fra spansk til portugisisk herredømme. Filmen utforsker samvittighet som settes på prøve i møtet med verdens grådighet, vold og korrupsjon. Nydelig filmet i Colombias regnskog. Tilgjengelig på Amazon Prime og SF Anytime.


The Mosquito Coast

The Mosquito Coast (1986) Drama

Harrison Ford og Helen Mirren spiller i denne filmen om en familiefar og oppfinnergeni som går lei av forbrukersamfunnet og flytter familien sin til Belize i Sentral-Amerika. Han forsøker å skape et utopisk samfunn i jungelen ved å bruke sine tekniske kunnskaper til fordel for familien og stedets isolerte stammer, men ting går ikke som planlagt. Tilgjengelig på Amazon Prime og Apple TV +.


Embrace of the serpent

Embrace of the Serpent (2015) Drama

Embrace of the serpent er en spansktalende og flerprisvinnende film kledd i svart-hvitt. Filmen forteller det storslåtte eventyret om forholdet mellom sjamanen Karamatake, den siste overlevende i sin stamme, og to vestlige forskere som i over førti år er på leting etter den hellige planten yakruna i Amazonas. Kontrasten mellom overtro og vitenskap, kolonimakt og de innfødte fungerer som et barbarisk torturredskap for sjela gjennom hele filmen. Historien er basert på dagbøkene til antropolgene Theodor Koch-Grunberg og Richard Evan Schultes som begge reiste til det indre Amazonas i begynnelsen av 1900-tallet. Tilgjengelig på Amazon Prime og AppleTV.


Apocalypto

Apocalypto (2006) Action

I actiondramaet Apocalypto har skuespiller Mel Gibson brynt seg på regissørrollen. Handlingen er satt til Yucatán i Sentral-Amerika, like før europeernes ankomst på 1500-tallet. Hovedpersonen Jaguar Paw og indianerstammen lever fredelig og i pakt med naturen inntil de kidnappes av Mayaindianere for å ofres til gudene. I grusomheten som skjer er Jaguar Paw nødt til å holde hodet kaldt. Hvordan skal han klare å redde sin familie og sitt folk? På grunn av mye vold og blod har filmet fått aldersgrense 18 år. Kan sees på Viaplay og Amazon Prime.


Medicine Man

Medicine Man (1992) Drama

Medicine Man er et amerikansk eventyrdrama med Sean Connery i spissen som Robert Campbell, en eksentrisk forsker som sendes ut på oppdrag i Amazonas for å finne en kur for kreft. Han nærmer seg oppdagelsen og ber om forsterkninger. Forsterkningen viser seg å være en kvinnelig forsker, en inkompetent kvinne i Campbells øyne. Men tiden er for knapp til å få fløyet inn nye. Mens Campbell må lære seg å samarbeide med sin nye partner, nærmer bulldozerne seg området der løsningen på kreftgåten finnes. Filmen har aldersgrense 15 år. Se den på Amazon Prime.


Anaconda

Anaconda (1997) Skrekk

Et filmteam på jakt etter en ukontaktet urfolksgruppe plukker opp en strandet eventyrer. Han utgir seg for å være lokalkjent, og som takk for redningen tilbyr ham sin ekspertise i søken etter indianerne. Eventyreren er i all hemmelighet på jakt etter skogens største slange. Filmteamet tror han leder dem til urfolket, men båten har stø kurs mot anacondaens habitat. Har du slangefobi er ikke dette filmen å poppe popcornet til. Eller kanskje nettopp derfor? Kan sees på Amazon Prime og Viaplay.


The Jungel Book

The Jungel Book (2016) Familiefilm

Siden bøkene om unggutten Mowgli ble skrevet i begynnelsen av 1900-tallet, er eventyret blitt filmatisert en rekke ganger. Historien er kanskje aller best fortalt i Disney sin versjon fra 2016. Unggutten Mowgli er en del av ulveflokken i jungelen. At et menneske bor hos dyrene, faller ikke i smak hos den autoritære alfaløven Shere Khan. Med drapstrusler kastet etter seg blir Mowgli tvunget på flukt. Hjemløs og ensom blir han kjent med en panter og en bjørn som lærer ham å takle livets utfordringer. Likevel klarer ikke Mowgli å glemme familien sin. Kan han noen gang returnere hjem til ulveflokken, som nå er styrt av Shere Khans grusomme regime? Tilgjengelig på Viaplay, SF Anytime og Amazon Prime.


Tropic Thunder

Tropic Thunder (2008) Komedie

Gjør deg klar til en actionkomedie uten sidestykke. Tugg Speedman (Ben Stiller) er på et karriermessige bunnivå. Hans siste sjanse til å gjenvinne stjernestatusen er at Vietnamfilmen han spiller hovedrollen i blir en suksess. Flankert av en rusavhengig tjukkas (Jack Black), en kirurgisk nyoperert afroamerikaner (Robert Downey Jr.) og en rekke andre primadonnaskuespillere, er de nødt til å holde tett sammen når filmproduksjonen tar uventede vendinger i Vietnams jungel. Tilgjengelig på Viaplay, TV2 Play og Amazon Prime.


Fitzcarraldo

Fitzcarraldo (1982) Drama

Tilbake til tidlig 1900-tallet. Langt, langt inne i den peruanske jungelen, ligger byen Iquitos. Bosatt i byen har entreprenøren Fitzcarraldo fått det for seg at han vil bygge en storslått opera midt i jungelen. For å finansiere dette invovlerer han seg i gummi-industrien, og det gjerne på uetisk vis. Gled deg til den absurde scenen når Fitzcarraldo får det for seg at hans 300 tonns dampskip skal trekkes over fjellet. Kan sees på Amazon Prime.


Virunga

Virunga (2015) Dokumentar

Hvordan skal du patruljere en nasjonalpark og beskytte de få gjenlevende fjellgorillaene som bor der når alt rakner rundt deg? Hvor lenge blir du stående på posten din når borgerkriglignende tilstander herjer i dalene og åssidene? Dette er de nådeløse spørsmålene vokterne av Virunga nasjonalpark blir nødt til å stille seg i denne kritikerroste dokumentaren. Jobben kan virke håpløs; de skal beskytte en nasjonalpark mange vil ha slettet fra kartet. For oss seere er sannheten vond å svelge. Fra der du sitter i sofaen vil du så inderlig kjenne trangen til å hjelpe. Dette er fortelling om standhaftighet, dedikasjon og viljestyrke for å bekjempe urettferdighet og skape en bedre framtid. Kan sees på Netflix.


I gorillaens rike

I gorillaens rike (1988) Drama

“I gorillaens rike” er basert på livet til den fryktløse zoologen Dian Fossey. Alene forlater hun det trygge og stabile livet i USA for å forske på og beskytte de truede fjellgorillaene i Rwandas jungel. Hun møter motstand fra krypskyttere og myndighetene i landet. Hvor mye fare skal Dian Fossey utsette seg selv for i arbeidet med beskyttelse av gorillaene? Filmen ble nominert til fem Oscar-priser i 1989, blant annet for beste kvinnelige hovedrolle. Tilgjengelig på Amazon Prime.